Recepty na talířek

Vafle s žitnou moukou a medem

Hlavní ingredience: Med

Med všichni určitě znáte. Je to přírodní sladidlo, které máme díky včelám. V podstatě se jedná o směs cukrů, vody a dalších látek. Těžko se určuje přesné složení medu, protože včely sbírají nektar (ze kterého potom med vnikne) z různých druhů květů. Je mnohem zdravější než cukr, proto pokud to jde, snažte se ho použít.

Pokud máte v blízkosti někoho, kdo prodává med domácí, určitě mu dejte přednost před medem v obchodě. Může se vám zdát, že med v lahvičce s medvídkem bude lepší, ale není tomu tak. Velké množství medu v českých obchodech je mícháno s medy ze zahraničí, vařeno (což vlastně med znehodnotí) a jsou ředěny sirupy, můžou obsahovat i látky škodlivé. Práce včeliček i českých včelařů si vážíme, proto poproste dospělého, ať vám pomůže vybrat kvalitní med. Společně pročtěte etiketu a vyberte ten, který se vyrábí v ČR. Vyhněte se těm z Číny nebo těm, které jsou vyráběny mícháním medů ze zemí celé Evropy.

Spoustu zajímavých informací o medu najdete i na této stránce: http://www.prodej-medu.com 

Ingredience na vafle

  • 1 hrníček hladké mouky
  • 1 hrníček žitné (nebo celozrnné) mouky
  • 1 a půl šálku plnotučného mléka
  • 2 malinkatá vejce (případně jedno větší)
  • 2 lžíce medu
  • 1 a půl lžíce BIO pečícího prášku
  • asi 2 lžíce kokosového oleje
  • špetka soli
  • něco na ochucení (marmeláda, javorový sirup, rozmačkané jahody, borůvky…. )

1) Dejte všechny ingredience do misky a promíchejte nejprve vařečkou

2) Vezměte si metličku a tekuté těsto ještě pořádně promíchejte metličkou. To proto, aby se rozbily všechny hrudky.

3) Rozehřejte vaflovač a naběračkou do něj postupně nalévejte těsto.

4) Hotové vafle opatrně vyndejte a dejte vychladnout na mřížku. Jenom tak zůstanou pořád křupavé.

5) Ozdobit je můžete tvarohovým krémem, šlehačkou nebo čerstvým ovocem.

 

 

Comments are closed.