Hlavní surovina: Polenta
Polenta je vlastně kaše z kukuřičné mouky. Je typická pro Itálii, kde jí často podávají se svými výbornými sušenými salámy nebo houbami. Kukuřičná mouka je bezlepková a někdy se používá jako náhrada za klasickou mouku. Po lentové hranolky jsou perfektní alternativou k těm bramborovým a dají se perfektně dochutit – třeba sýrem.
Ingredience:
- 100g polenty
- 500ml vody
- 1/2 lžíčky soli
- 2 lžíce sezamového semínka
- 1 lžíce slunečnicového semínka
- lžíčka oregána
- (můžete přidat oblíbený sýr)
1) Z polenty uvařte hustou kaši. Vodu začněte zahřívat a vsypte do ní polentu. Míchejte pomocí metličky nebo vidličky. Pozor na hrudky.
2) Přisypte slunečnicová semínka, sezam a koření (případně sýr, pokud chcete)
3) Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout.
4) Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky, podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
5) Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů. Dokud nejsou hranolky křupavé.
Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.
Dobrou chuť.