Někdy je potřeba děti trochu pobavit! Klasické lasagne by pro ně mohly být poněkud nudné, takže nejlepší bude je trochu ozvláštnit. Na internetu jsem našla podobný recept, který mě okamžitě inspiroval k tomu dětem naservírovat tyhle košíčky Navíc vyvalování těsta na základ bude pro děti úžasná zábava, zatím co si můžete popovídat o tom, jak se vlastně domácí těstoviny vyrábí a v čem sou lepší než ty co koupíte v obchodě. Hurá do toho!
Ingredience na těsto:
- 300g hladké mouky (nebo 150 hladké a 150 semolínové)
- 2 vajíčka
- 2 skořápky vody (nebo maličko víc, záleží na druhu mouky)
- Všechny suroviny – ideálně v robotu smíchejte dohromady. Těsto musí být kompaktní úplně nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut odpočinout.
- Po chvilce sundejte utěrku a začněte válet těsto. Můžete válet pomocí válečku nebo použít strojek na těstoviny. S ním bude všechno rychlejší.
- Proužky stačí tak silné aby se pohodlně daly křížem vyložit formičky na muffiny (viz. obrázek). Ty si ale nezapomeňte předem trochu pomazat olivovým olejem.
Ingredience na sugo:
- 200ml rajčatového protlaku
- 1 malá cibulka
- 2 lžíčky třtinového cukru
- oregáno
- červená paprika nakrájená na malé kousky
- Vyberte si vyšší rendlíček a rozehřejte v něm olivový olej. Pak na něm trochu opečte cibulku. Jakmile zpění a změkne, zalijte ji rajčatovým protlakem.
- Nechte chvíli probublat a přidejte třtinový cukr, oregano a na malé kousky nakrájenou papriku.
- Ještě nechte proubublat pár minut, směs trochu zhoustne a chutě se propojí.
Na muffinové lasagne:
- těsto
- rajčatové sugo
- 1 balení ricotty (můžete použít i bešamel, pokud nemáte rádi ricottu)
- mozzarella
- Teď už jen vše poskládat dohromady. Nejdříve si vymažte muffinkové formy olivovým olejem a vyložte čerstvým těstem.
- Rozpalte troubu na vysokou teplotu ( 200 stupňů nebo na program gratinované pokrmy)
- Do každého “muffinkového hnízdečka” dejte lžíci nebo dvě rajčatového suga.
- Na rajčatové sugo dejte ricottu.
- Pak zase lžíci račatové omáčky, kterou posypete natrhanou mozzarellou.
- A šup do trouby thruba na 10 minut, ale hlídejte, okraje těsta můžou být hnědé, ale rozhodně ne spálené
- Dobrou chuť!