Recepty na talířek

Jak na opravdu křupavé opečené brambory

Brambory

 

Člověk by řekl, že je to strašně jednoduchý. Nakrájet brambory a naházet je do trouby, jenže ono to tak nějak vždycky nefunguje. Děti opečené brambory opravdu milují a nemyslím si, že ty předsmažené z pytlíku jsou pro ně to pravé. Obecně jsou pečené brambory oproti těm vařeným ta horši varianta, ale když už se rozhodnete jednou za čas je na talíř dát, třeba vám pomůže tento opravdu podrobný návod. Úplně stejně můžete udělat i hranolky, nezáleží na tom, jestli máte proužky, kostičky a nebo kuličky :)

 

1. Nejdřív si brambory předvařte

Bude to mít několik výhod. Nebudete je muset v troubě péct tak dlouho a zbavíte je škrobu, který částečně zabraňuje právě tomu, aby brambory byly křupavé. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vařte zhruba 5 – 8 minut. Kontrolujte, aby se vám nerozvařily! Bude lepší, když budou uvařené o trochu míň než víc.

2. Než se brambory uvaří, připravte si olej a koření

Do velké misky, do které se vám záhy vejdou brambory nalijte několik lžíc olivového oleje, přidejte oblíbené koření – kurkumu, červenou papriku nebo třeba domácí grilovací koření. Záleží na vás co máte rádi vy nebo vaše děti.

3. Brambory slijte a ochlaďte.

Brambory slijte do cedníku a ochlaďte pod proudem studené vody tak, aby byly úplně studené. Další podmínka proto, aby byly křupavé.

4. Brambory osušte a promíchejte v oleji.

To byl pro mě vždycky největší problém. Jak brambory usušit, abych neměla utěrku jako žmok ? Jednodudše hrst po hrsti hoďte do papírové utěrky, osušte a přendejte do misky s připraveným ochuceným olejem. Zamíchejte pečlivě tak, aby se na každý kousek brambory dostal olej.

5. Brambory rozložte rovnoměrně na plech, pečte a nebuďte netrpělivý.

Brambory rozložte rovnoměrně na plech, ideálně tak, aby mezi každou bramborovu byl trochu prostor a mohla se dobře opéct. Horkovzdušná trouba by měla být rozpaléná zhruba na 190 – 200 stupňů. Brambory jsou hotové, když mají zlatavou barvu. To trvá zhruba 15 minut.

To je všechno! Děláte brambory nějak jinak a jak? Podělte se o svoje tipy!

Comments are closed.