Někdy je fajn zkoušet trochu jiné alternativy mlék než je to klasické kravské. Mě tentokrát oslovilo mléko z ovesných vloček. Existuje jich ale obrovské množství, můžete koupit sojové, mandlové, rýžové… V obchodě, ano pravda, je o něco dražší než běžné mléko, ale jednou za čas proč to nezkusit? Příště si uděláme domácí rostlinné mléko z lískových ořechů. Pro starší děti, ideální třeba do palačinek, uvidíte jak krásně se dají ořechy zpracovat a ani kousek nepřijde na zmar.
Ingredience zhruba na 4 porce
- 400 ml ovesného mléka
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g hladké pohankové mouky
- 50 – 100 ml javorového sirupu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 vejce
- kokosový olej na vymazání lívanečníku
- k podávání: borůvky, zakysaná smetana nebo jogurt, javorový sirup
Postup:
- Vejce pomocí metličky rozšlehejte, přidejte javorový sirup a ovesné mléko.
- Pak odvažte obě mouky a pomocí metličky je vmíchejte do misky k ostatním ingrediencím a pečlivě vyšlehejte, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky.
- Nakonec přidejte zhruba 2 lžičky pečícího prášku.
- My na vymazání lívanečníku používáme kokosový olej, i přes to, že se o něm v poslední době vedou nekonečné diskuze, přijde mi skvělé jednou za čas nahradit obyčejný olej nebo máslo něčím neobvyklým, ale konečná volba je na vás.
- Smažíme lívance na troše oleje, dokud nezpracujeme všechno těsto
- Lívance jsou nejlepší s borůvkami a javorovým sirupem, ale zkuste přidat jogurt, zakysanou smetanu a další ovoce, záleží na vás. Dobrou chuť!