Stává se nám hodně často, že k víkendovému obědu dělám pečené kuře. Naporcuji ho na jednotlivé díly a i přes to, že jsme 4 (vlastně spíš 2 a dvě poloviny člověka ) většinou jedno prso celé zůstane. To pak prostě zpracuji. Kuřecí burger je k tomu neideálnější. Najíme se všichni 4 a …. kdo nemiluje burgery?
Postup je jednoduchý ještě během odpoledne naházím suroviny do robota, zapracuji a nechám kynout těsto na bulky. Těsně před večeří je pak hodím do trouby. Mezitím co se pečou zpracuji rychlý salát coleslaw, který je ze surovin za pár korun a nakonec vymáchám maso v marinádě na pánvi a můžete servírovat!
Hamburgerové bulky
Ingredience na 6 bulek
- 250 g celozrnné hladké mouky
- 150 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky třtinového cukru
- polovina vejce (rozkvrdlat vidličkou a zbytek nechat na potření)
- lžička g soli
- půl pytlíčku instantního droždí
- Všechny suché suroviny smíchejte dohromady ( mouku, cukr, sůl, droždí).
- Přidejte vajíčko, mléko a olivový olej. Prohnětete pečlivě, nebo nechte, ať za vás pracuje robot. Nechte kynout asi hodinu.
- Po hodině vytvarujte bulky a ty nechte ještě asi 15 minut odpočívat. Rozpalte si mezitím troubu zhruba na 200 stupňů. Každou bulku potřete vajíčkem a posypte mákem nebo sezamem a dejte péct dokud nebudou zlaté, přesně tak jak máte rádi.
Velmi rychlý coleslaw
Ingredience ( 4 – 6 porcí)
- polovina menší hlávky bílého zelí
- nastrouhané 2 střední mrkve na hrubo
- dvě lžíce majonézy
- šťáva z citronu
- lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř
- Zelí nakrájejte na velmi tenké plátky, mrkev nastrouhejte na jemno a dejte do větší misky.
- Zakapejte šťávou z jedné poloviny citronu.
- Smíchejte majonézu, druhou polovinu citrónu a hořčici. Osolte, opepřete a zamíchejte do mrkve se zelím. Můžete ještě dopepřit, případně dosolit podle chuti.
Maso a marináda
Ingredience
- domácí grilovací koření ( recept zde )
- olivový olej na pánev
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- kuřecí maso natrhané na malé kousky (z prsou se dají udělat zhruba 4 porce)
- Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm zlehka natrhané maso.
- Zasypte ho kořením a přidejte rajčatový protlak.
- Teď už zbývá jen zkompletovat burger. Na housku dejte salát coleslaw, maso a nakonec zeleninu podle toho, jak jí máte rádi. Můžete přidat okurku, cibuli a nebo také nic dalšího a zůstat jen u masa se salátem coleslaw. Představivost už vás navede určitě na ty nejúžasnější burgery. Dobrou chuť!