Hlavní ingredience: Kakao
Děti, vy si pod pojmem kakao určitě představíte nápoj, který míváte k snídani. Ten se často dělá z Granka, což je směs kakaového prášku, cukru a dalších přísad, ale nás bude právě zajímat kakaový prášek. Ten se vyrábí ze semen kakaovníku. Ty se upraží, rozdrtí, oddělí se kakaové máslo a ze zbytku vznikne kakao.
Kvalitní kakao poznáte podle množství tuku, které obsahuje, ale hlavně ho poznáte na chuti třeba právě těchto brownies, kde je kakao tou nejdůležitější surovinou.
Z kakaa a kakaového másla se potom vyrábí i čokoláda, vybírejte čokoládu, která obsahuje minimální množství jiného tuku než je kakaové máslo. Protože jakýkoliv tuk, který tam najdete je horší.
Ingredience na brownies
- 250 g másla (1 celé balení)
- 5 lžíc kvalitního kakaa
- 3 vajíčka
- hrst mandlových lupínku (tenké plátky mandlí)
- lžíce sušených borůvek
- 120g mouky
- 5 lžíc třtinového cukru
- lžíčka vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu (pozor! ne vanilkového aroma)
Na těchto brownies je super, že jsou úžasně lehké a rychlé. Těsto je až neuvěřitelně vláčné a maxi-čokoládové. Jednou za čas můžete zhřešit něčím takovým. Vybírejte kvalitní základní ingredience a nepřejídejte se.
1) Nejdříve rozpusťte máslo (ideálně pomalu na plotně).
2) Přidejte k němu všechny lžíce kakaa.
3) Vyklepněte všechny vajíčka do velké misky a ušlehejte je do pěny s třtinovým cukrem.
4) Přidejte vanilkovou pastu a přilijte směs másla kakaa.
5) Pak postupně přimíchejte mouku, aby se ve směsi krásně rozmíchala. Přihoďte mandle a sušené borůvky.
6) Plech nebo zapékací misku si vymažte ideálně kokosovým olejem a nalijte do ní těsto.
7) Dejte péct na 180 stupňů asi na 20 minut.
8) Vyndejte opatrně z trouby a nechte úplně vychladnout. Užijte si je!