Kurkuma
Pozor, barví! Kurkuma neboli indický šafrán je velmi výrazně žluté asijské koření. Často se používá jako potravinářské barvivo. Je také velmi zdravá. Její léčivé a protizánětlivé účinky byly opravdu dokázány. Kurkuma má velmi příjemnou chuť, navíc není ostrá. Na rozdíl od jiných asijských koření, která budeš v receptech z této knihy používat. Trochu se podobá hořčici – je stejně hezky žlutá, nechává stejně nehezké fleky na oblečení, a když to s ní přeženeš, přece jenom může štípat. Používají se oddenky (což je vlastně část kořene rostliny), které se dlouho suší na sluníčku, pak se rozemelou a kurkumový prášek se používá do kari. Nebo do náplně kapsiček v následujícím receptu.
Pokud chceš dělat i domácí pita chleba, začni první s ním, jeho příprava trvá totiž delší dobu.
Ingredience na salát:
- 2 kuřecí prsa
- 2 lžičky kurkumy (nebo směs Kari koření)
- 1 avokádo ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička oblíbeného koření (třeba sladká paprika)
- šťáva z jedné limetky
- čerstvé lístky koriandru
- ¼ šálku majonézy
- ¼ šálku bílého řeckého jogurtu
- 4 pita chleby
Čas přípravy: 30 minut / Počet porcí: 4
Postup
- Kuřecí prsa mamince osol, opepři a můžeš přidat i svoje oblíbené koření, třeba červenou papriku. Maminka ti potom maso zprudka opeče na pánvi z obou stran a odloží stranou, aby vychladlo. Taky ti rozkrojí limetku, protože některé plody mají příliš tuhou slupku a maminka už na ni má ten správný grif.
- Smíchej si majonézu s jogurtem, aby se trochu odlehčila. Vymačkej rozpůlenou limetku přímo na majonézu s jogurtem. Limetka sice vypadá trochu jako zelený citrón, ale její chuť je úplně jiná. Osol, opepři, přidej kurkumu a hezky lžící zamíchej.
- Maso už určitě vychladlo, můžeš ho opatrně nakrájet nožem, nebo klidně natrhat rukama na menší kousky.
- Přidej kousky masa do limetkového dipu a pečlivě promíchej lžící.
- Avokádo opatrně prokroj až k pecce a kolem ní rozkroj na poloviny. Odloupni půlky avokáda od pecky a jemně je vytlač ze slupky. Se správně zralým avokádem, které má hnědou slupku a zelenou dužinu, ti to půjde úplně hravě. Měkoučké avokádo pak rozkrájej na kostky nebo plátky a promíchej s masem. Maminka ti mezitím očistí a naseká koriandrové lístky.
- Nakonec přidej čerstvý koriandr. Chleba na vrchu kousek odřízněte a vznikné kapsa. Tu naplň masovou směsí. Teď máte svačinku , která skvěle padne do ruky, když se vydáte na výlet.
Recept na domácí pita chleba (asi 8 placek)
Ingredience:
- 2 hrníčky hladké mouky
- 1 hrníček špaldové celozrnné mouky
- 1 pytlík sušeného droždí
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 lžičky soli
- 1 lžička třtinového cukru
- 4 lžíce olivového oleje
- Jako první smíchej obě mouky, droždí, sůl i pepř – suché ingredience.
- Hned potom přidej olivový olej a zahřáté mléko a dej uhníst do kuchyňského robota. Pokud nemáte doma robota, popros maminku, aby ti těsto uhnětla. I když se to nezdá, je to opravdu velmi pracné.
- Jakmile je těsto kompaktní a odlepuje se od stěn misky, je připraveno. Dej ho vykynout na topení. Trvá to asi 45 minut.
- Až těsto vykyne rozděl ho na zhruba 8 malých kuliček, které rozválíš do placky a srovnáš na plech vyložený pečícím papírem. Ale pozor! Placky nesmí být moc tenké, jinak se nenafouknou a těsto se uvnitř neoddělí a nevznikne kapsička, kterou potřebujeme. Placka by měla být tlustá asi 1cm, což je zhruba jako tvůj paleček.
- Teď nech placky ještě 15 minut odpočívat na plechu a zatím popros maminku, aby ti rozpálila troubu na vysokou teplotu – 210 stupňů.
- Jakmile je trouba připravená dejte placky do trouby a pečte je asi 5 minut nebo dokud nejsou zlaté. V ideální případě by se měly nafouknout.
- Až je vyndáš buď velmi opatrný. Uvnitř kapsy je horký vzduch o který by si se mohl popálit!
- Placky zabal do utěrky, nech vychladnout a pak je můžeš začít plnit.